KAMEO, ETT SÄKRARE SÄTT ATT SPARA!

                                                                                                                         

Kameo är den sida låntagare och investerare möts

Börja skriva om kameo här!

J

Kort om Avanza och hur du kommer igång!

Hos avanza kan du inom loppet av 3 minuter starta upp ett konto och sätta in dina första aktie pengar genom Swish, Trustly eller Banköverföring (guide hur man gör detta hittar du genom denna länk). Nu är du redo att börja investera i dina aktier hos Avanza. De erbjuder ett stort urval av aktier i massor olika områden så som bilar, elektronik, vitvaror mm. På Avanza kan du även investera i fonder vilket är en “säkrare” men ofta långsammare utveckling på, dessa investerar man oftast i när man spara långsiktigt (längre än 5 år). I början kan det var läskigt att investera i aktier då de går upp och ner i pris mer än fonder, därför rekomenderar jag att börja spara i några olika fonder (5-8 st) och lägga små summor på 8-12 aktier för att kunna bevaka dom under några månaders tid för att förstå hur börsmarknaden fungerar. 

Strategier inom aktier?

 Ja, det finns olika strategier inom aktier. Dock är den jag kör på och rekommenderar är att man köper en aktie i ett företag som du har analyserat och tror kommer öka sitt värde i längden samt att du investerar kontenueligt i bolaget för att minska risken att köpa aktier för massa pengar precis före ett ras, utan lite före, lite under (oftast mer än före raset) och lite efter vilket gör att ditt snitt inköpspris per aktie blir stabilare. För att sätta det i perspektiv.

EXEMPEL

Jag köper 3st aktier värda 100kr/aktie,

1 månad senare rasar den till 60kr/aktie då passar jag på att köpa 6 aktier till, 

2 månader efter raset har aktie hämta upp sig till 75kr/aktie så jag köper 5st aktier till.

2 månader efter senaste inköpet ligger aktien på 85kr/aktie

Mitt snitt inköp har blivit 73.9kr/aktie för att jag spred ut min investering istället för att lägga in hela summan direkt och fortfarande ligga minus. 

 

Det finns såklart fall där denna metoden inte funkar utan företaget går i konkurs och du förlorar alla dina pengar men så länge du håller koll på företag och läser nyheter, årsrapporter och håller koll på ekonomi i landet så bör det inte vara en så stor risk att de går i konkurs. De finns dock fall där ett företag går i konkurs väldigt fort, därför är det bra att kolla in sina aktier åtminstånde en gång per dag.

 

RÄNTA PÅ RÄNTA

Även kallad snlbolls effekten är en av de populäraste sätten att spara pengar långsiktigt. Denna metod går ut på att få en bra direktavkastning vilket är hur stor utdelningen är jämfört med vad du investerar. När datumet kommer och du har fått din utdelning åter investerar du den i det bolaget du fick utdelningen ifrån eller ett annat bolag och då får du en ränta på ränta effekt. Det viktigaste är att du återinvesterar din utdelning. Med tiden bygger det på sig till en stor summa, det är därför det kallas “snöbollseffekten” i början rullar du den och lite händer men den blir hela tiden större och större och till slut är endast ett vara väldit mycket mer snö på bollen och i detta fall pengar in i aktier. Du får avkstning både från utdelingen och den förhoppningsvis höjda kursutvecklingen. Det är oftast storabolag som har utdelning då dom inte behöver lika mycket pengar att återinvestera i deras företag, man bör vara försiktig och kolla varför en aktie har en väldigt hög direktavkastning samt varför den har det? Det är viktigt att du gör denna läxan ordentligt, du vill inte köpa en fallade aktie för att få en stor direktavkastning och sedan har kursutveckling gått nedåt med mycket mer än vad du fick ut.

BYGG DIN PENGAR MASKIN

Total direkt avkastning är en av de viktigaste sakerna. Sjuknande börs kan vara en bra sak för den som söker en hög direktavksatning då bolagen oftast kan fortfarande kan betala ut sin utdelning per aktie och du får köpa aktien för ett biligare pris.

Hur mycket behöver man för att få en passiv inkomst på 20 000kr i månaden?

Har du en direktavkastning på 7% behöver du endast investera 3.4 miljoner för att få 20 000kr i månaden. Jobbar du också under tiden behöver du troligen inte dessa pengar och då är det bra att återinvestera dom för att få en ännu högre utdelning.

Utländska utdelare är intressanta på grund av att det inte finns liksa många svenska utdelare som utländska. Detta beror på att i tex USA ser folk aktier mer som ett extra tillskott till lönen vilket leder till att bolagen fokuserar mer på att ge en bra direktavkastning och dela ut kvartalsvis. När du köper en utlänks aktie växlas dina kronor till den valutan vilket gör att det tillkommer en liten avgift vid köp eller försäljning av aktien men även utdelningen. Du bör även vara medveten om att ifall valutan du köpt din akite i tappar den 1% av värdet under året försvinner även 1% utav din direkt avkastning, dock är det även samma åt andra hållet och din direktavkstning kan stiga.

Värde fällor?

Har aktien över 7% i direkastning bör du kolla på aktiekrusen och se hur den har gjort på det senaste, har den gått ner mycket ökar direktavkastningen men troligen lär totalvakstningen bli neggativ. Kolla närmare på bolaget och om någonting har hänt kan även direktavkastningen vara i fara. Innan du köper en utelningsaktie kolla hur stor % av vinsten delar bolaget ute, det brukar ligga mellan 30-70% överstiger aktiens utdelnings % kan risken vara att dom sänker utdelningen om vinsten misnkar. Ett alternativ istället för en utdelningsportfölj kan vara om räntemarknaden stiger kraftigt och du får ut lite mindre där men det är en säker investerning tex på detta är statsobligationer. Kolla även hur stabil bolaget vinst har varit under åren. Man ska även hålla koll på extra utdelningar fördu kan få en tro om att direktavkastningen är bättre än vad den är på grund av att det kommer en extra utdelning. Vill du ha en portfölj som ger dig 6% i direktavkastning så är det viktigt att den totala direktavkastningen är 5% och inte på en enskild aktie utan du kan ha några med mer och några med mindre direktavkastning.

INVESTMENTBOLAG

Bolag som köper och säljer aktier, dessa är bra då det gör i princip jobbet åt dig. Det som kan gå fel är om de investerar i fel aktie för då tappar även dom värde, dock brukar de ha en bra riskspridning och inte tappa så mycket.

INVESTOR

Investor är den aktie som flest svenskar äger och den ligger på 506kr/aktie. Detta bolag är det näst största bolaget i min portfölj har ökat sakta och säkert hela tiden jag ägt den. Investors stösta inehav är Atlas copco med lite under 25%. 

KINNEVIK

Kinnevik är ännu ett investmentbolag som jag investerade i för ca 1 månad sedan och aktien har ökat med 13,37% sedan dess. Kinneviks portfölj består utav många olika bolag precis som Investor. Kinneviks största innehav är Zalando som är en online shopping sida.

LaTOUR

Latour är min mest ägda aktie och bolaget som de äger mest akiter i är ASSA ABLOY. De  jobbar med accesslösningar och beskriver att de hjälper sina kunde genom att göra en “öppnare värld genom innovationer som ger trygga, säkra och bekväma lösningar för såväl fysisk som digital access “.

SPARA

ATT BÖRJA SPARA TIDIGT ÄR VIKTIGT! 

Långtidssparande i fonder

VARFÖR?

Fonder löper en mindre chans att krasha och göra att du förlorar dina pengar. Detta är ett bra alternativ för dig som inte har tiden/orken att hålla dig uppdaterad på dina aktier. Att börja spara mindre summor när du är ung är viktigt för du får då en bättre förståelse för hur du kan sprar dina pengar och de tar oftast tid för fonder att växa till sig, ju tidigare du kan köpa ju bättre är det. 

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ INNAN KÖP?

I fonder finns det olika mycket avgiften som du ser när du går in i en fond. Dessto lägre avgift dessto bättre, dock är det viktigt att inte lägga på vilket fond som helst utan en fond som har en positiv utvecking och som många andra äger för att minska riskerna. En annan sak du bör tänka på är hur länge ska du spara? Det är bättre att spara en längre tid i fonder om den inte går kontenueligt neråt utan någon speciell orsak (tex covid-19). Vissa fonder är säkrare än andra, det finns olika risknivåer  som är ungefär hur mycket svängningar fonden har, mina fonder ligger på risknivå 5-6 vilket är när det svänger mellan antingen 10-15% eller 15-25%. Detta är hur jag spara du måste själv tänka över vilken risk du är villig att ta i en fond. 

NÄR JAG HAR KÖPT?

När du har köpt en fond så behöver du inte tänka så mycket på den utan kolla in ibland så att den inte går ner allt för mycket, annars är det bara låta den växa med tiden vilket ofta är den mest lönsamma saken att göra. Att köpa sedan sälja är inte lönsamt i fonder utan vill man ge sig in på “tradeing” ska man fokusera mer på aktier.

CORTAGE

Cortage är en avgift du behöver betala för att köpa och sälja en aktie. Hur stort cortage du betalar varierar beror på 3 saker. Ett vilket marknad du handlar på, jag rekomenderar endasta att handla på den svenska aktie marknaden till att börja med. Två hur stora summor du köper aktien för, köper du för väldigt små belopp (under 20kr) kan sälja cortaget vara dyrare än aktien i sig. Tre vilket cortage klass du befinner dig i, på avanza kan du enkelt ändra din cortage klass i din profil. 

SMÅ BOLAG

Små bolag innebär en mycket större risk men har även i de flesta fall en chans av att öka rejält i värde och stärka upp din portfölj väldigt mycket. Jag rekommenderar att endast investerar pengar som du skulle kunna förlora i dessa bolag och att du verkligen gör en djup analys av företaget och bara investerar i de bolag du tror sten hårt på. Jag äger själv några små bolag som jag tror starkt på i längden, det viktigaste är att du investerar långsiktigt på börsen och inte köper och säljer allt för mycket för det brukar oftast göra mer skada än nytta.

VAD SKA JAG ANALYSERA?

Inann du köper en aktie måste du göra en analys på bolag och det finns vissa saker du behöver kolla upp hos bolaget. Dessa är taget från Avanza och är svaret ja på alla dessa frågor verkar det vara ett företag du förstår dig på och tror på. 

  • Tycker du att företaget har en tydlig och bra strategi?
  • Verkar företagsledningen kompetent?
  • Tror du att affärsidén och företagsledningen kan leda företaget framåt och fortsätta ta marknadsandelar från sina konkurrenter samt öka lönsamheten varje år?
  • Verkar företagets produkter vara populära?

MER OM CORTAGE

 Hos Avanza får du en speciell cortage klass som nybörjare som heter “Start” med denna klass så handlar du aktier för 0kr per order hos stockholmsbörsen. Du kan välja detta cortage om du inte haft mer än 50 000kr i ditt sparande hos Avanzaz. När du har över 50 000kr i sparande eller gjort över 500 gratis köp under ett år så hamnar du automatiskt i cortage klass “Mini”. Med courtageklass “Mini” kostar dina aktier endast 1 kr per order om du handlar för under 400 kr. Om du gör en affär för över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %. Den här courtageklassen är bäst för dig som nybörjare då man oftast gör “mindre” affärer. Så klart är “Start” cortage bättre men när du ej kan ha den längre är mini det bästa för mindre affärer och att lära sig hur börsen funkar. 

MISSTAG SOM GÖRS AV NYBÖRJARE

FÖRSTA

 Att invsetera i “pump and dump” företag, detta kallas företag som inte tjänar några riktigt pengar än utan utvecklar läkemedel eller forskningbolag med hopp om att dom gör något storslaget eller att de företaget har  en viss “hajp” som gör att dess värde går upp men dumpas rätt fort. Det är därför det kallas för “Pump and Dump” företag, undvik detta som nybörjare. 

ANDRA

 Det är för många en självklarhet men att inte investera med belånade pengar på aktiemarknaden, investera bara pengar som du har råd att förlora. Det kan vara en annan sak om du är väldigt duktig på aktier och vet vad du håller på med men som nybörjare är det ett sort NEJ på att låna pengar till sina investeringar. Det är även ett misstag att lägga in pengar på börsen som man ska ha för att betala nästa hyra eller andra pengar man behöver inom det närmaste året skulle jag säga.

TREDJE

Att inte ha is i magen och hålla  på de aktier man köpt och tror på utan att sälja dom för tididigt vilket jag tror dom flesta har gjort. Att hitta en aktie som går upp som du tror på i längde borde du behålla om inget speciellt händer som gör att den troligen kommer tappa sitt värde, då kan det vara en bra ide att sälja den och sedan köpa igen när den tappat värde. 

FJÄRDE

Att kopiera andras investeringar istället för att göra en egen analys och få sig en egen bild av vad som händer. Det är viktigt att göra en egen analys för att känna sig säker och veta hur stora förändringar i samhället kommer påverka din aktie.

FEMTE

Att man kollar sin portfölj för ofta vilket ofta leder till att man gör ändringar vilket inte alltid är så bra om du investerar långsiktigt, för du förlorare oftast utbetalningar på det och det finns chans att du säljer aktien vi pratade om i nummer 3.

SJÄTTE

Att inte sälja aktier som gått ner utan vänta på att man ska komma tillbaka till plus/minus 0. Det är bättre att sätt en punkt där du säljer när du köper din aktie så du inte sitter på den jätte länge oftast är det bättre att sälja av sin aktie som går väldigt dåligt för att investera i ett annat bolag som du kanske tror mer på. 

 AVKASTNING I AKTIER?

Avkastning är de pengar du tjänar inom dina aktier. Alltså har du investerat i en aktie som har gått upp med 25 kr har du 25 kr i avkastning. Det finns även utdelningar vilket är när ett bolag ger ut delar av sin vinst till sina aktie äger vilket läggs till i dina akvastning. Säg att din aktie har stigit med 25 kr och du har en utdelning på 1 kr då har dina avkastning blivit 26 kr. Utdelnigar kan vara en bra sak att kolla på då du köper en aktie, köper du en dyrare aktie kan utdelningen vara 2 kr/aktie och tror du på det bolaget och köper 500 aktier där så får du en utdelning på hela 1000 kr som du sedan kan återinvestera.

Avanza Auto, Fondsparande

Hos Avanza kan du sätta upp ett fondsparande men hjälp av deras service “Auto” du kan välja mellan kortsiktigt sparande 2-5 år och långsiktigt sparande vilket är 5 år eller längre. Det finns även olika risk grupper i detta fondsparandet, 4-6.

  • 4 för den försiktiga
  • 5 för den blancerade
  • 6 för den offensive

En sak att tänka på här är att det är fondsparande och inte aktier därför skulle jag själv välja grupp 6 för det finns mest vinstmarginal och ser man att det går riktigt dåligt går det att hoppa av om man vill. Det finns såklart en risk att placera dina pengar även här dock är det inte lika stor risk som investera i aktier. Med grupp 6 investerat 96% av pengarna i Aktierfonder medans i grupp 5 investeras endaste 78% i aktiefonder och 18% i räntefonder. I gruopp 4 är det 30% ränte fonder och 67% aktierfonder. Detta sak vara en långsiktit investering och gärna att man sätter in lite under varje månad. 

Hos avanza kan du även få tips om vilka fonder du ska spara i för det som passar dig, alltså hur länge du tänker dig att spara samt hur stor risk du vill ta. En vilktig sak är att innan du köper i en fond att kolla hur mycket avgiften är, försök hålla den så låg som möjligt. 

Hos Avanza kan du alltid lära dig mer genom deras podd “Avanza Podden” du kan också kolla in Avanza Akedemin. Allt detta hittar du under deras “Lär dig mer” tabb, jag rekomenderar stakt att gå dit och kolla.

Hos Avanza kan du även se “Nyheter” där du kan läsa om saker som händer i bolag, vad folk tror kommer hända på grund av detta osv. Det är ett bra ställe att ha koll på om någon skriver något om en aktie du har, det kan även vara en bra insperations källa till nya aktier i din protfölj.

TEKNISK ANALYS

Teknisk analys är en mer avancerad strategi för att tjäna pengar på aktie marknaden och inom tekningsanalys finns det olika strategier för hur man ska göra det. En av de största och bästa metoderna är “Swingtrade” det är när du har en aktie som börjar göra en kurva uppåt så är det en “buy zone” då du ska köpa din aktie sedan sitter du på den tills det blir en “sell zone” vilket är när den börjar gå neråt lite och denna skulle jag rekomendera att utföra på 3 månader-3 års graferna för man kan enklare se när en aktie börjar gå neråt eller uppåt då. När man gör swingtrade gör man det ofta med hjälp av olika verktyg som gör det enklare att se när man ska köpa eller sälja. För att lära dig mer om swingtrade kolla in denna videon xxxxxxxxxxxx där jag går genom strategierna “Stuck in a box”, “Catch the wave” och “Fade the move”.

För att få insperation och hitta företag kan du kolla in “Håll Koll” tabben hos Avanza där du kan se vilka bolag som är dagens vinnare i börsen, alltså vika bolag som gått upp mest den dagen. Du kan se dagens förloare och det mest intresanta enligt mig, mest ägda aktierna dessa är ofta stabila och i en uppåt tränd.

STORYTEL

Aktieskolan

En av dom bästa sätten att lära sig aktier är att lyssna på Aktieskolan på Storytel (LÄNK) som grundligt går igenom viktiga saker att göra före, under och efter dina aktie köp. I denna serie går dom även över vad för fällor som finns i olika salgs aktier. Vill du bli mer insatt i Aktier och Fonder är detta ett av dom bästa sätten att förstå olika begrepp som kan vara svåra och även förstå när du ska köpa och olika taktiker inom akite.

STORYTELL

SPARSKOLAN

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Get In Touch

(888) 123-4562

Location

2345 Divi St
San Francisco, CA 94222

Email

info@diviauto.com

Hours

Mon:10am – 5pm
Tue: 10am – 5pm
Wed: Closed
Thur: 10am – 5pm
Fri: 10am – 3pm
Sat: 10am – 3pm
Sun: Closed

Send A Message