Börja Med Aktier

Nordnet är enligt mig och många andra det bästa stället att börja spara och investera på.

Savr

Ett annat bra ställe att börja spara på Savr för att hos dom är det upp till 50% billigare att fondspara – oavsett hur stort eller litet ditt sparande är. Mer pengar till dig, helt enkelt.

J

Kort om Avanza och hur du kommer igång!

Hos Avanza kan du inom loppet av 3 minuter starta upp ett konto och sätta in pengar för att göra ditt första aktie- eller fondköp, detta kan du göra genom Swish, Trustly eller banköverföring (guide hur man gör detta hittar du genom denna länk). Nu är du redo att börja investera i aktier och fonder hos Avanza. De erbjuder ett stort urval av aktier i flera olika områden så som bilar, elektronik, vitvaror, fastigheter mm. Investeringar i fonder är långsiktiga och anses vara en säkrare placering än aktier. Hos fonder är värdeutvecklingen generellt långsammare jämfört med aktier. Fonder investerar man oftast i när man spara långsiktigt (längre än 5 år). I början kan det var läskigt att investera i aktier då dessa går upp och ner i pris mer än fonder. Jag rekommenderar att man börja spara i några olika fonder (5-8 st) samt köper in 8-12 aktier för mindre belopp. Detta är för att inte ta några stora risker samt att lära sig hur börsmarknaden fungerar. 

Strategier inom aktier?

Ja, det finns olika strategier inom handel med aktier. Det jag använder och rekommenderar är att man köper en aktier i ett företag som man har analyserat och tror kommer öka i värde på långsikt. samt att du investerar kontinuerligt i bolaget för att minska risken att köpa aktien när den är som dyrast. Värdet på aktier går upp och ner hela tiden, genom att sprida ut dina inköp vid olika tidpunkter minskar du risken att göra hela ditt köp aktien när handlas dyrt.  

EXEMPEL

Jag köper 3 st aktier för 100 kr/aktie. Efter en månad sjunker aktien till 60 kr, då passar jag på att köpa 6 aktier till. Efter ytterligare en månad har aktie vänt uppåt till 75 kr/aktie. Jag köper 5 st aktier. Två månader efter senaste inköpet är aktien värderad till 85 kr. Mitt genomsnittliga inköpspris är då 73.90 kr/aktie tack vare att jag spred ut mina inköp vid olika tidpunkter. Om jag hade köpt samtliga aktier från början skulle mitt genomsnittliga inköpspris vara 100 kr/aktie.

Det finns såklart fall där denna metoden inte fungerar. Bolaget kan gå i konkurs vilket resulterar i att dina investerade pengar inte har något värde längre. Det är viktigt att hålla koll på de bolag som du investerar i. Genom att  läsa nyheter, årsrapporter och hålla koll på ekonomi i landet så minimerar du risken att investera i bolag som riskerar att gå i konkurs. Jag håller mig informerad och kollar mina aktier minst en gång per dag.

 

INVESTMENTBOLAG

Investmentbolag är bolag som köper och säljer aktier. Dessa är bra då de i princip gör jobbet åt dig. Investmentbolag brukar ha en bra riskspridning och inte tappa så mycket i värde men kan såklart också göra felinvesteringar. Många investmentbolag är familjeägda och har under lång tid gjort bra investeringar som ökat bolagets värde. 

Investor är ett av de största investmentbolagen

INVESTOR

Investor är den aktie som flest svenskar har investerat i. Investor är ett stabilt bolag som drivs av familjen Wallenberg . Investors största innehav är Atlas Copco som utgör lite under 25% av deras portfölj.

investmentbolaget kinnevik

KINNEVIK

Kinnevik är ett investmentbolag som grundades år 1936 och har levererat en stabil avkastning sedan dess. Kinneviks portfölj består utav många olika bolag precis som Investors. Kinneviks största innehav är Zalando vilket är en stor online plattform för mode och livsstil.

Latour investment bolags aktie

LaTOUR

Latour är ett investmentbolag vars portfölj till stor del utgörs av ASSA ABLOY. De  jobbar med accesslösningar och beskriver att de hjälper sina kunde genom att göra en “öppnare värld genom innovationer som ger trygga, säkra och bekväma lösningar för såväl fysisk som digital access “.

SUBSTANSVÄRDE

Investmentbolag är det som utgör den största delen av min portfölj och jag tycker att de är riktigt bra nybörjaraktier men är även väldigt bra långsiktiga investeringar. När man investerar i investmentbolag ska man försöka handla till substansrabatt. Substansrabatt betyder att du får alla aktier som investmentbolaget har i sin portfölj till ett lägre pris än om du skulle köpt dessa aktier var för sig.

Exempel:
Aktien i ett investmentbolag kostar 100 kr. Investmentbolaget äger aktier i fem olika bolag. Om du köper samma procentuella andel aktier själv i samma fem bolag och får betala 110 kr så har investmentbolagets aktie en substansrabatt. Om du istället får betala 90 kr handlar du investmentbolaget till substanspremier, man får alltså betala mer än om man hade köpt aktierna själv. Fördelen med investmentbolag är att de gör aktiva investeringar åt dig. 

Se investmentsbolags SUBSTANSVÄRDE

Böcker

Böcker är ett av de bästa sätten att lära sig om aktier. Du kan enkelt hitta böcker som stämmer överens med hur du vill spara och som ger dig bra råd. Att läsa böcker utvecklar inte bara din kunskap inom börsen utan det finns även ett par otroligt bra böcker inom personligutveckling, entreprenörskap, frihet, psykologi och massa annat som är bra att använda inom börsen.

Min resa med böcker

Att läsa böcker är för mig väldigt skönt och ger mig ett lugn som jag tidigare inte har uppleft på detta settet. Jag hade för cirka två år sen inte läst en bok och nu vill jag läsa allt. Till dig som har svårt för att läsa böcker så tycker jag verkligen att du borde prova läsa något som intreserar dig och utvecklar dig som person, det var de två faktorerna som gjorde att jag gick från att hata böcker till att älskar dom.

SPARA

ATT BÖRJA SPARA TIDIGT ÄR VIKTIGT! 

Långtidssparande i fonder

Att börja spara så tidigt som möjligt är alltid bra eftersom att fonder och aktier tenderar att stiga över tid och inte över en natt. Det är enkelt som ung att vilja köpa en ny hoodie, äta ute eller göra något annat för sina pengar som man kanske inte egentligen behöver. När man istället har investerat dessa pengar på börsen och låtit dessa jobba åt en under 30 år har man en mycket större summa att kunna använda till viktiga saker som bil, bostad eller andra investeringar. Man måste tänka långsiktigt och inte stressa för att göra bra placeringar på börsen. Om man följer hur index och investmentbolag har presterat under tid så har man i snitt dubblat sina pengar på 5 år. Tidigt sparade kan generera stora summor i framtiden.

VARFÖR?

Fonder löper en mindre risk att krascha och göra att du förlorar pengar. Detta är ett bra alternativ för dig som inte har tiden eller orken att hålla dig uppdaterad om dina aktier. Att börja spara mindre summor när du är ung är viktigt för att du ska få en bättre förståelse för hur du kan spara dina pengar.
De tar oftast tid för fonder att växa till sig och så investera redan nu.

risknivå i fonder

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ INNAN KÖP?

Oftast måste du betala en avgift till fondbolagen för att de förvaltar dina pengar. Avgiften skiljer sig mellan de olika bolagen. Avgiften är en procentuell andel av din investering. Man vill ha en så låg avgift som möjligt. Dock är det viktigt att inte investera i vilken fond som helst utan en fond som har en positiv utveckling och som många andra äger för att minimera riskerna. Investeringar i fonder bör vara långsiktiga. Vissa fonder är säkrare än andra. Det finns olika risknivåer, vilken risknivå fonder har påverkar hur mycket svängningar man kan förvänta sig. Jag har i investerat fonder som har en risknivå mellan 5-6. 

NÄR JAG HAR KÖPT?

När du har köpt en fond så behöver du inte tänka så mycket på den. Man bör dock kolla hur en fond presterar då och då för att kontrollera så den inte har sjunkit allt för mycket. Oftast är det bara låta den växa med tiden. Att köpa en fond sedan sälja rätt omgående är inte lönsamt. Vill man ge sig in på “trading” ska man fokusera på aktier.

AVANZA AUTO, FONDSPARANDE

Hos Avanza kan du sätta upp ett fondsparande med hjälp av deras service “Auto”. Du kan välja mellan kortsiktigt sparande 2-5 år och långsiktigt sparande vilket är 5 år eller längre. Det finns även olika riskgrupper, 4-6,  i detta fondsparandet:

4 : för den försiktiga
5 : för den balanserade
6:  för den offensiva

En sak att tänka på här är att det är fondsparande och inte aktier. Jag skulle själv välja grupp 6 då det finns mest vinstmarginal och ser man att det går riktigt dåligt går det att sälja av om man vill. Det finns såklart en risk att placera sina pengar även här dock är det inte lika stor risk som att investera i aktier. I riskgrupp 6 investeras 96% av pengarna i aktiefonder medans i riskgrupp 5 investeras endaste 78% i aktiefonder och resterande 18% i räntefonder. I riskgrupp 4 är 30% av investeringen i räntefonder och 67% i aktiefonder. För bäst resultat ska detta vara en långsiktig och kontinuerlig investering. 

 

savr

SAVR fonder

SAVR är en plattform där du kan sänka dina kostnader på fonder. Hos SAVR får du fonderna billigare än hos deras kunkurenter (Avanza och Nordnet). Det finns dock nackdelar med SAVR också vilket är att deras utbud på fonder är sämre än båda Avanza och Nordnets. SAVR tar även ut dubbelt så mycket som Avanza i förväxlings avgift. Denna avgift tillkommer om du köper en utländsk fond som då har en annan valuta, detta gör att SAVR inte är lika bra när du investerar i just utländska fonder. Det är dock en super bra plats om du planerar att handla svenska fonder. 

Aktie courtage och småbolag

COURTAGE

Courtage är en avgift du behöver betala för att köpa och sälja en aktie. Hur stort courtage du betalar beror på tre saker. För de första vilken marknad du handlar på. Jag tycker att det är bästa att endast att handla på den svenska aktiemarknaden till att börja med. Två, hur stora summor du köper aktier för. Köper du för väldigt små belopp (under 20 kr) kan courtaget för att köpa eller sälja aktien vara dyrare än aktien i sig. Tre, vilken courtageklass du befinner dig i. Som nybörjare ska man använda i “Start” klassen om du inte handlar för mer än 15 600 kr per aktieköp. Om du har ett sparade på över 50 000 kr kommer du automatiskt flyttas till en annan courtageklass. På Avanza kan du enkelt ändra din courtageklass i din profil.  

courtage klasser

SMÅBOLAG

Små bolag innebär en mycket större risk men har i gengäld  en större chans att öka snabbt i värde. Jag brukar endast investerar i dessa bolag med pengar som jag skulle kunna förlora.  Det är viktigt att gör en djup analys av bolaget och endast investerar i de bolag du själv anser har potential att växa mycket. Jag äger själv några små bolag som jag tror starkt på i längden. Det viktigaste är att du investerar långsiktigt på börsen och inte köper och säljer allt för mycket för det brukar oftast göra mer skada än nytta.

småbolag

VAD SKA JAG ANALYSERA?

Innan du köper en aktie måste du göra en analys på bolaget och det finns vissa saker du behöver kontrollera innan du investerar. Nedanstående är taget från Avanzas sida. Om svaret är ja på alla dessa frågor verkar det vara ett företag du förstår dig på och tror på.

Kan du svara ja på följande?

 

 • Tycker du att företaget har en tydlig och bra strategi?
 • Verkar företagsledningen kompetent?
 • Tror du att affärsidén och företagsledningen kan leda företaget framåt och fortsätta ta marknadsandelar från sina konkurrenter samt öka lönsamheten varje år?
 • Verkar företagets produkter vara populära?

Kan du svara ja på följande?

 • Tycker du att företaget har en tydlig och bra strategi?
 • Verkar företagsledningen kompetent?
 • Tror du att affärsidén och företagsledningen kan leda företaget framåt och fortsätta ta marknadsandelar från sina konkurrenter samt öka lönsamheten varje år?
 • Verkar företagets produkter vara populära?

MER OM COURTAGE

Hos Avanza får du en specifik courtageklass som nybörjare som heter “Start”. I denna klass så handlar du aktier utan några avgifter. Du kan välja denna courtageklass om du inte har mer än 50 000 kr i ditt sparande hos Avanza. När du har över 50 000 kr i sparande eller gjort över 500 gratis köp under ett år så hamnar du automatiskt i courtageklass “Mini”. Med courtageklass “Mini” har du en avgift 0.25 % på Stockholmsbörsen om du inte handlar för under 400 kr då är det 1 kr i avgift per transaktion.

courtage extra

MISSTAG SOM ÄR LÄTTA ATT GÖRA SOM NYBÖRJARE

FÖRSTA

Ett vanligt misstag är att man investera i tron om att göra snabba pengar.

Det går att göra snabba pengar på börsen det är dock svårt och man bör ha flera års erfarenhet för att klara av det.

Jag tycker inte att man ska investera i förhoppningsbolag eller certifikat som nybörjare.

Ett förhoppningsbolag är ett bolag som har en vision men som inte omsätter någonting, tex forskningsbolag.

Certifikat gör att du tjänar mer vid uppgång men även förlorar mer vid nedgång.

Det kräver en god kännedom om börsmarknaden och en aktiv bevakning för att kunna göra snabba beslut.

ANDRA

Det är för många en självklarhet att man inte ska investera med belånade pengar på aktiemarknaden, investera bara pengar som du har råd att förlora.

Som nybörjare till aktier och börsen är det ett stort NEJ på att låna pengar till sina investeringar.

En annan sak som man bör undvika är att investera pengar som du behöver inom snar framtid.

När du investerar ska du tänka långsiktigt och investera i bolag du tror kan få en bra utveckling inom de kommande åren.

TREDJE

När du har gjort en analys av ett bolag och tror att deras värde kommer öka inom några år är det ofta ett misstag att sälja sina aktier. Ny investerar säljer ofta en aktie när aktiekursen går ner lite eller inte gör några större rörelser. Detta beror på att man tror att man kan placera sina pengar i andra aktier och få en bättre avkastning.

När du säljer en aktie som du gjort analys av tänk först:

 • Varför gick jag in i aktien?
 • Vad är skillnaden nu mot när jag köpte aktien?
 • Vad beror nedgången på?

Om inget ändrats i bolaget och aktiekursen har gått ner skulle jag personligen överväga att köpa mer aktier i bolaget.

FJÄRDE

Ett misstag som väldigt många gör och som även jag har gjort är att kopiera någon duktig investerares portfölj.

Det är lätt att tänka att investeraren har skapat en bra avkastning under de senaste åren. 

Detta är kan bli fel då du troligen inte köper in dig på samma kurs som investeraren samt att du inte gjort någon egen analys.

Bara för att en investerare har genererat en bra avkastning tidigare är ingen garanti för bra avkastning i framtiden.

FEMTE

Som nybörjare bör man göra långsiktiga investeringar och ha i åtanke att förtag behöver tid att växa.

Att göra många omplaceringar av sina investeringar kan leda till att du missa utdelningar av bolagen samt att du får större avgifter i form av courtage.

SJÄTTE

Ett misstag som ofta görs är att inte sätta ett stop loss på sina aktier.

När man köper en aktie bör man sätta ett stop loss för att stoppa sina förluster i en aktie.

Stop loss är en förutbestämd nivå som du bestämt att banken automatiskt gör en affär åt dig.

Man bör dock vara medveten om att banken i vissa fall inte har möjlighet att få ett avslut på din stop loss nivå.

Detta kan inträffa när aktiekursen öppnar betydligt lägre än tidigare dagens stängningskurs och din stop loss nivå befinner sig mellan dessa två kurser.

AVKASTNING I AKTIER?

Avkastning är de pengar du tjänar genom dina aktier. Har du investerat i en aktie som har ökat i värde med 25 kr har du en avkastning på 25 kr.

Det finns även utdelningar vilket är när ett bolag delar ut delar av sin vinst till sina aktieägare. Detta är också en typ av avkastning. Om din aktie har stigit med 25 kr i värde och du har en utdelning på 1 kr så är din totalavkastning på investeringen 26 kr.

Avkastningen som kommer genom utdelningar kallas direktavkastning och visas ofta i procentform.

snöbollseffekten som gör att dina pengar bara växer och växer genom dina aktier

RÄNTA PÅ RÄNTA

Även kallad snöbollseffekten är ett av de populäraste sätten för ett långsiktigt sparande. Denna metod innebär att du investerar i en aktie med hög direktavkastning, vilket är ett mått på hur stor utdelningen är jämfört med aktiens värde vid investeringstillfället.

När bolaget betalar ut din utdelning och du återinvesterar pengarna på börsen får du en ränta på ränta effekt. Det viktigaste är att du återinvesterar din utdelning. Med tiden bygger det på sig till en större summa, det är därför det kallas “snöbollseffekten”. I början när du rullar snöbollen händer inte så mycket men den blir hela tiden större och större.

Du får avkastning från utdelningen och en eventuellt höjd aktiekurs. Det är ofta stora och välutvecklade bolag som har utdelning på sina aktier. En aktie med hög direktavkastning ger möjlighet till en inkomst i form av utdelningar. Investerar man istället i bolag med låg eller ingen direktavkastning är det möjligt till en större avkastning från aktiekursen.

Man bör vara försiktig och kontrollera anledningen till en akties höga direktavkastning. Det är viktigt att göra denna läxa ordentligt för att inte riskera att köpa aktier i ett bolag vars värde troligen kommer sjunka.

pengar maskinen som gör dig rik

BYGG DIN PENGAMASKIN

Om du vill bygga en pengamaskin är total direktavkastning är en av de viktigaste byggstenarna. En sjunkande börs kan vara en bra sak för den som söker en hög direktavkastning. När börsen faller så kan du köpa in aktien till en lägre kurs medans bolaget troligtvis har samma utdelning per aktie som tidigare. Detta skapar en högre direktavkastning för investeraren. Direktavkastningen beräknas genom att dela aktiens utdelning med aktiens inköpspris. 

Hur mycket behöver man för att få en passiv inkomst på 20 000 kr i månaden?

Har du en direktavkastning på 7 % behöver du endast investera 3.4 miljoner för att få 20 000 kr i månaden. Jobbar du också under tiden behöver du troligen inte dessa pengar och då är det bra att återinvestera dom för att få en ännu högre utdelning.

Utländska aktier med utdelning är intressanta på grund av att det inte finns så många svenska bolag med hög direktavkastning. I andra delar av världen ser befolkningen aktier som ett extra tillskott till lönen vilket leder till att bolagen fokuserar mer på att skapa en hög direktavkastning och mer frekventa utdelningar. Vid handel med utländska aktier tillkommer en avgift vid inköp, försäljning och vid utdelningar.

Utländska aktier köps i landets valuta. Du bör  vara medveten om att din avkastning även påverkas av valutans värdeutveckling mot svenska kronan. Om valutan du köpt din aktie i tappar eller ökar 1% i värde under året så minskar eller ökar även din avkastning med 1 %.

Värdefällor?

Har aktien över 7 % i direktavkastning, vilket brukar attrahera investerare, bör du titta närmare på aktiekursen och hur den har utvecklats de senaste åren. Har ett bolags aktiekurs sjunkit mycket och bolaget har ökat direktavkastningen kan detta vara en dålig investering ifall värdet på aktiekursen minskar mer än utdelningen värde.

Titta närmare på bolaget för att se om direktavkastningen riskerar att inte betalas ut. Innan du köper en utdelningsaktie kontrollera hur stor procentuell andel av vinsten bolaget delar ut. Generellt sett ligger utdelningen mellan 30-70% av bolagets vinst. Om ett bolags utdelning ligger över 70 procent av vinsten finns en ökad risk att bolaget inte kan betala sin utdelningen ifall deras vinst sjunker.

Ifall ett bolag har en ökad vinst under flera år bör man titta på om de har gjort extra utdelningar. Det kan skapa en tro om att direktavkastningen är högre än vad den  faktiskt är. Den totala direktavkastningen i en portfölj är beroende av alla aktiers direktavkastning sammantaget och inte utav den enskilda aktiens.

Hos avanza kan du även få tips om vilka fonder du ska spara. vad passar dig bäst? hur länge tänker du spara? hur stor risk vill du ta? Hur stor fondavgift vill du betala? 

Hos Avanza kan du alltid lära dig mer genom deras podd “Avanza Podden”. Du kan också kolla in Avanza Akademin.  Jag rekommenderar starkt att gå dit och läsa på.

Hos Avanza kan du även se Nyheter där du kan läsa om saker som händer i olika bolag, vad folk tror kommer hända på grund av detta. Det är ett bra ställe att få information om en aktie du har och det kan även vara en bra inspirationskälla till nya aktier till din portfölj.

För att få inspiration och hitta företag att analysera kan du gå in på “Håll koll” hos Avanza där du kan se vilka bolag som är dagens vinnare i börsen. Du kan också se dagens förlorare. Det intressanta för mig är att man kan se de mest ägda aktierna, dessa är oftast stabila bolag i en uppåtgående trend.

Ta Kontakt Med Oss

Plats

Tolskepp Sörby 1
617 90 Skärblacka

Email

Lucas@ctec.se

Öppentider, Börsen

Mån-Fre: 09:00-17:30

Lör-Sön: Stängt

 

Skicka Oss Ett Meddelande