Ja, varför ska man investera på börsen?

Denna frågan får jag återkommande av mina vänner (17-21 år) som trycker på att deras inkomst inte kommer kunna växa något ändå. Dem som säger detta till mig är ofta de som endast har sitt studiebidrag eller under 5000 kr in per månad. Jag förstår såklart vad dom menar då jag hade samma tankesätt när jag va mindre. Oftast lägger jag fram alla fördelarna med börsen och visar lite grafer för att de ska förstår hur ränta på ränta effekten fungerar, i 99 av 100 fall börjar de sedan investera i börsen. Så vad säger jag egenlitgen till mina kompisar?

Det är faktiskt rätt simpelt hur jag lägger upp det, jag börjar alltid med att fråga vad det har för mål i framtiden, de flesta svara generellt att de vill ha tid med sin familj och vänner eller att de vill bli framgångsrika och köra en Ferrari. När jag hör detta vet jag mer eller mindre att denna personen bör starta ett sparande på börsen. Även om min kompis inte har några större pengar in så säger jag att de ska börja starta med lite, även om det bara är 50 kr/månad. Jag säger även “Om du investerar 100 kr, endast ynka 100 kr i månaden tills du är 70 år (Min kompis är 18 år) så har du 1 miljon eller mer, tänk dig då om du investerar 1000 kr eller 10 000 kr i månaden”.

Hur stor är ränta på ränta effekten?

Nu har de ofta insett att kraften av ränta på ränta är stor men inte riktigt hur stor? Nu tar jag upp deras framtid och hur den kan se ut. Vi tar ett jobb där du får ut lön på 22 500 kr efter skatt vilket inte är allt för mycket, detta kan du göra till en stor förmögenhet. Om du lyckas investera 15 000 kr i börsen per månad och leva på resterande 7 500 kr så kommer du om 32 år (När min kompis är 50 år) ha hela 32 000 000 kr. Med 15 000 kr i börsen varje månad kan du skapa frihet och skulle det ta 13 – 14 år för att bli ekonomiskt fri och säga upp sig från sitt jobb. Som du ser är både frihet och pengar möjligt att bygga för vem som helst på börsen.

Om du vill räkna på hur din ränta på ränta utveckling kan se ut om du investerar mindre eller mer pengar klicka HÄR.

Hur blir jag bra på aktier?

Nu har ofta mina vänner insätt att det är en bra sak att investera sina pengar. Dock finns det vissa hinder för dem, det första jag får höra är “jag kan inget om aktier, hur ska jag lära mig?”. Du behöver mer eller mindre inte lära dig om aktier då du kan investera i en långsiktig låg risk portfölj genom stabila fond och investment bolag. Man kan inte lära sig allt på en dag och det gäller samma med börsen, det kommer ta tid att lära sig (samt att det finns saker man inte behöver lära sig). Vår låg risk portfölj växer troligen inte lika snabbt som om du lära dig hur man gör en analys av enskilda bolag, att göra analyser av enskilda bolag kan ofta vara tidskrävande och svårt som ny till börsen.

Om du vill lära dig att investera i enskilda bolag föreslår jag att du läser genom hela min sida (Se här) och läser topp säljande böcker inom börsen samt personlig utveckling.

Låt inte känslorna vinna!

Som ny på börsen kommer troligen det svåraste vara att inte låta din känslor ta över. Det kan vara svårt att ha kvar sitt långsiktiga tänk när till exempel en börs krasch uppstår, att se sina besparingar förlora värde dag efter dag är inte lätt. Man måste kunna intala sig själv att följa sin långsiktiga plan och köpa mer aktier istället för att låta känslorna ta över sälja sina innehav, det resulterar väldigt ofta i en dålig affär och ånger. När du är med om din första större nedgång eller börs krasch se möjligheten att köpa in sig till ett bra pris och var glad över att du har gjort en super bra affär som kommer betala dig med tiden.

Börja investera hos Avanza, det tar endast 3 minuter att komma igång