Så här startar du ett Avanza konto:

Det första du behöver göra för att kunna starta ditt konto är att gå in på Avanza.

Börja med att trycka på “skapa ett konto” för att komma vidare till själva registreringen. Det första du kommer fylla i är ditt personnummer alternativt ditt organisationsnummer. Sedan kommer du gå vidare och fylla i mer information som Avanza behöver vilket är mailadress, telefon och medborgarskap.

Viktig information

Du behöver fylla i vilka land du är skatteskyldig i och det är väldigt viktigt att detta blir rätt då Avanza kommer att sköta din skatt och deklaration åt dig ifall du investerar genom ett ISK kontot (det jag rekommenderar). Du ska även nu fylla i ditt användarnamn och lösenord, det är viktigt att du kommer ihåg inloggningen för det kan bara återställas genom post.

Avanza inlogg

Du kommer sedan svara på två frågor om erfarenhet och risk inom aktier och fonder. På de frågorna ska du svara ja, det du behöver vara medveten om är att du kan förlora alla pengarna du investerar hos Avanza.

Vilket konto ska jag välja?

Du kommer att öppna både ett AF konto och ett ISK konto men jag rekommenderar att bara sätta in pengarna på ISK kontot. ISK är bättre i många lägen för att du slipper deklarera dina köp samt att du behöver skatta mindre på dina vinster. Om du vill veta mer om villkoren för dessa alternativ kan du göra det här: ISK & AF

Insättningsgaranti

Du har insättningsgaranti upp till 1 050 000 kr, med detta menas att ifall Avanza skulle gå i konkurs kommer du max få ut 1 050 000 kr från dit konto. Ifall du har ett konto tillsammans med någon annan så kan det vara bra att veta att insättningsgaranti gäller för varje enskild skapare. Om du har två eller flera olika konton hos Avanza så kommer de att slås ihop vilket gör att endast en insättningsgaranti gäller för alla dina konton. Läs mer om Insättningsgaranti HÄR.

Arbetsförhållanden

Nu är vi snart klara… Vi ska fylla i lite uppgifter om dina arbetsförhållanden. Du kommer svara på vad du gör för att få en inkomst, till exempel jobbar på ett företag med 10-100 anställda och/eller studerar. Du ska svara vad din inkomst per månad är före skatt samt vad din inkomst består av, alltså vilka inkomstkällor du har tillexempel bidrag, lön och investeringar. Du ska även svara på om någon annan kommer ha tillgång till ditt konto eller inte.

Start kapital, insättningar och ditt sparande

Du kommer få frågan om att sätta in ett start kapital vilket jag tycker att man ska för att komma igång snabbt men det är absolut inget måste. Du kommer få frågor om vad ditt syfte med kontot är, hur ofta du kommer göra insättningar, hur ofta du kommer göra uttag och din planerade sparhorisont. Du kommer även svara på vart ifrån dessa pengarna till insättningarna kommer, alltså om det tillexempel kommer från bank eller värdeinstitut i Sverige (det vanligaste).

Det sista du kommer göra är att bekräfta att du ifall du är en PEP person, det är en person i politiskt utsatt ställning. Om du själv eller någon nära dig är det behöver Avanza få veta lite mer (Läs med om PEP HÄR). Om du inte är PEP så klickar du nej och fyller i att du svarat korrekt och ärligt på alla frågor.

Signa med bankID

Nu är vi klara, det är bara att signera med bankID och börja ditt sparande.

avanza check

När du investerar på börsen ska du tänka på att bara investera pengar du har råd att förlora, investera inte nästa månads hyra. Tänk på att dina investeringar ska ge dig avkastning på långsikt, släng inte in pengar i företag du inte förstår eller inte tror på (JAGA INTE SNABBA CASH).