Tips till nya investerare – 5 misstag du bör undvika!

Misstag nummer 1 – Fel mindset

Ett vanligt misstag är att man investera i tron om att göra snabba pengar vilket är fel mindset på börsen. Det går att göra snabba pengar på börsen det är dock svårt och man bör ha flera års erfarenhet för att klara av det. Jag tycker inte att man ska investera i förhoppningsbolag eller certifikat som nybörjare, detta är värdepapper som kan växa fort och ge dig snabba pengar men som även kan gå ner i värde snabb. Ett förhoppningsbolag är ett bolag som har en vision men som inte tjänar pengar, alternativt ett bolag som tjänar pengar men har en stor framtidspotential och där är aktiens kursen mycket högre än själva värdet på bolaget just nu. Certifikat gör att du kan  tjänar mycket pengar som du satsar dina pengar rätt genom en hävstång som gör det möjligt att investera pengar du inte har. För att göra detta och få en positiv avkastning krävs det en god kännedom om börsmarknaden, många år inom börsen och en aktiv bevakning för att kunna göra snabba beslut. Inget att rekommendera för nya investerare.

Hävstångsexempel: Du investerar 10 000 kr i ett certifikat med 10x hävstång vilket gör att ditt värdepapper rör sig som om att du skulle ha 100 000 kr investerat. Ditt värdepapper ökar med 10% och då har du 110 000 kr, om du väljer att sälja nu så har du gjort 100% och du får ut 20 000 kr på din 10 000 kr investering. Men du tror på denna investeringen ännu mer och behåller värdepappret, det kommer en dålig nyhet och kursen går ner så att dina 110 000 kr blir 90 000 kr, har säljs värdepappret automatiskt. Det säljs för att din investering på 10 000 kr inte  kan stå för de pengarna du eventuellt kommer förlora. Detta är det som gör att många förlorar upp till 100% av sina investeringar.

Misstag nummer 2 – Belånade pengar

Det är för många en självklarhet att man inte ska investera med belånade pengar på aktiemarknaden, investera bara pengar som du har råd att förlora. Som ny investerare på börsen  är det ett stort NEJ på att låna pengar till sina investeringar, detta är för att man enkelt kan förlora pengar som du själv inte har och sätta sig själv i skulder. Börsen är till för att ge oss en bättre privatekonomi och ett sparande med positiv avkastning, inte sätta oss i skulder. När man är en avancerad och duktig investerare kan man låna pengar till sina investeringar, man bör dock inte belåna mer än 20% av sin portfölj.

En annan sak som man bör undvika är att investera pengar som du behöver inom snar framtid, för att börsen går upp över tiden. Om du endast investerar 1 månad i börsen handlar det bara om tur ifall du gör pengar eller förlorar pengar. Om du dock investerar pengar under 10 år och sprider dina risker rätt så är det 99,99% chans att du gör pengar och inte förlorar dina pengar.

Misstag nummer 3 – Sälja för tidigt

När du har gjort en analys av ett bolag och tror att deras värde kommer öka inom några år är det ofta ett misstag att sälja sina aktier. Ny investerar säljer ofta en aktie när aktiekursen går ner 10 – 20 % Detta beror på två saker dels att man tror att man kan placera sina pengar i andra aktier och få en bättre avkastning samt att man tänker att “Min ursprungliga investering måste vart fel för att kursen har gått ner”. Det stämmer inte alltid för att i det korta perspektivet för att marknaden kan styra kursen ner även fast bolaget går bra.

Innan du säljer en aktie ska du ställa dig frågorna:

  • Varför gick jag in i aktien?
  • Vad är skillnaden nu mot när jag köpte aktien?
  • Vad beror nedgången på?
  • Om jag inte var investerad nu, skulle jag kunnat tänka mig köpa aktien på denna kursen?

I många fall kan det vara bra att fylla på sina aktier när marknaden är orsaken till att kursen går ner. Om själva bolaget går dåligt så kan det bara bra att göra om sin analys och överväga ifall man vill sälja eller behålla.

Misstag nummer 4 – Kopiera

Ett misstag som nya investerare ofta gör är att kopiera någon duktig investerares portfölj, detta är farligt då man själv inte vet så mycket om bolaget eller va för investerings teknik den duktiga investeraren använder sig av. Detta kan gå fel när ett av bolagen går ner och du inte förstår varför vilket leder till att du börjar tvivla på bolaget och säljer av ditt innehav. Du har troligen inte köpt in dig på samma kurs som den du kopierar vilket man också ska ha i åtanke. Det är även lätt att tänka att investeraren har skapat en bra avkastning under de senaste åren och att det kommer fortsätta men det finns ingen garanti för det.

Misstag nummer 5 – Inte vara långsiktig

Som investerare bör man göra långsiktiga investeringar och ha i åtanke att förtag behöver tid att växa. Ett bolag kommer inte öka sin vinst med 100 % på en månad (kanske har hänt någon enstaka gång) vilket gör att bolagen behöver längre tid på sig för att växa så mycket i de flesta fallen. Nya investerare kan ofta göra många omplaceringar av sina investeringar i början vilket kan leda till att du missar stora kommande uppgångar men även utdelningar av bolagen samt att du får större avgifter i form av courtage. Investera i bolag som du skulle kunna hålla kvar i 10 år. En av världens mest kända investerare, Warren Buffett sa en gång “om du inte känner dig bekväm att äga en aktie på tio års sikt ska du inte äga den i 10 minuter.”.

Är du en ny investerare eller vill börja investera?

Då kan du starta ett konto hos Sveriges största börsplattform Avanza det tar bara några minuter tills du kan börja ditt sparande. Om du skulle vilja läsa mer om börsen så kan du läsa mer artiklar eller gå till vår hemsidan.